Ajankohtaista

Niilo Rinne

Kati Heljakka: #sadanvuodenleikki
Galleria Liisa Ekqvist 30.9.asti
Vanha Vaasantie 13, Pori
Leikkitutkija Kati Heljakan näyttely #sadanvuodenleikki ei ole aivan tyypillinen taidenäyttely. Siinä on mukana myös kotiseutumuseomaisuutta, messuosaston tyyliä ja geokätköilyä vanhojen sodanaikaisten lelujen, osallistavien leikillisten teosten ja QR-koodien kautta.

Näyttely koostuu valtaosin Heljakan vanhoista töistä alkaen vuodesta 2011. Retrospektiivimäisyys selittänee sen, ettei näyttely ole kaikilta osiltaan selkeä kokonaisuus suhteessa sen nimen luomaan tulkintakehykseen. Vanhoista teoksista on rakennettu Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen sopiva kokonaisuus, johon historialliseksi ulottuvuudeksi on tuotu mukaan Liisa ja Juhani Ekqvistin keräämiä vanhoja leluja.
Gallerian taaimmaisen huoneen käsitteellisyys kuitenkin pelastaa näyttelyn ja saa tarkastelemaan sen nimeäkin uudella tavalla. Huoneen vanhalla hirsiseinällä on sininen kauniisti neonputkesta taivutettu teksti ”This is play” (2011). Sen viereisellä seinällä on suuri jatkosodan aikaiseen valokuvaan pohjautuva nukeilla näytelty valokuva, jossa miessotilas kumartuu osittain riisutun naissotilaan ruumiin luo (Nuken kuolema, 2014).
Huoneesta löytyy myös barbienuken raajat saanut käpylehmä (Käpie, 2011) sekä gallerian kalusteisiin kuuluvien ruostuneiden ja harmaiden työvälineiden viereen asetettu värikäs valokuva (Seuraava siirto, 2015), jossa muoviset leikkikalut pelaavat lautapeliä. Menneen ajan työ, niukkuus ja sodan julmuus kohtaavat nykypäivän kulutuskulttuurin yltäkylläisyyden, leikin kepeyden ja taidemaailman.
Rohkeasti asioita yhdistelevät ja ristiriitaiset asetelmat herättävät kysymyksiä: missä menee vakavan ja ei-vakavan sekä pelin, leikin ja taiteen rajat? Värikäs leikittelevä näyttely käsittelee keveiden teemojen ohella synkkää aihetta hämmentävästi piristävällä tavalla. Sadan vuoden aikainen muutos tulee ääripäidensä kautta esiin.
Galleriassamme on paljon erilaisia lahjamahdollisuuksia kevään valmistuneille.
Esim, Grafiikkaa . maalauksia , keramiikkaa ja erilaisia taidekirjoja, Kaikki nyt edullisesti. Tervetuloa kaupoille.
Useiden taiteilijoiden töitä mahdollisuus vuokrata. Tervetuloa tutustumaan. ti - pe klo 11-18. katso myytävät taulut

Ajankohtaista